top of page

Mit jelent a sportrehabilitáció?

Csak versenysportolóknak van? Mikor van rá szükség: csak egy komoly sérülés vagy műtét után? A válasz mindkét kérdésre “nem”, vagy inkább “nem kizárólag”, ugyanis szinte mindenkinek szüksége lehet rá - lehet, hogy neked is. Sportolóknak, nem sportolóknak, szellemi vagy fizikai munkát végzőknek, egy súlyosabb sérülés vagy műtét után, bármilyen apró fájdalom, diszfunkció, tartáshiba, lúdtalp, gerincsérv, befagyott váll, derékfájás, térdfájás, egyéb mozgásszervi probléma esetén bárkinek.


A legtöbb mozgásszervi probléma kialakulásának hátterében olyan életmód eredetű dolgok állnak, mint a mozgásszegény életmód, ülőmunka, stressz, helytelen sportterhelések, egészségtelen táplálkozás, hibás mozgásminták stb. Ebből következően tüneti kezeléssel (pl. gyógyszerrel vagy műtéttel) nem is lehet megoldani a problémát. Ehelyett sokkal célravezetőbb és hatékonyabb, ha a kiváltó okot szüntetjük meg.


És tulajdonképpen ez a sportrehab lényege.


A sportrehabilitáció elnevezés arra utal, hogy mozgáson (ha úgy tetszik, edzésen) alapul a terápia. A személyre szabott rehabilitációs programot egy állapotfelmérést követően személyre szabottan állítom össze neked az aktuális állapotodat figyelembe véve, fő fókuszban a mozgásszervi problémák kezelése áll, tüneti kezelés helyett oki kezelésre fókuszál és magába foglalja az esetleges sérülések rehabilitácóját, mobilizációt, manuális kezeléseket, testtartásjavítást, a hétköznapi- és sportártalmak megelőzését, házi feladatokat, valamint életmód tanácsadást is.


20 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page