top of page

Mi az a funkcionális edzés?

Olyan nehéz kiválasztani, hogy mi legyen az első blogposztom témája. Lehetne valami bemutatkozás rólam vagy ilyesmi, azonban ezt megtalálod a weboldalam másik részén (annyira hihetetlen, hogy már van saját weboldalam). Így hát arra gondoltam, hogy egy kicsit szakmai, kicsit általános témával indítok, mégpedig azzal, hogy mi is az a funkcionális edzés.

Nagyon sok helyen lehet találkozni ezzel a kifejezéssel, például gyakran használják az instabil felületen való edzés, a trx, a kettlebell vagy a saját testsúlyos edzések szinonimájaként. Azonban ezek mégsem teljesen ugyanazok. Mindegyik előbb felsorolt dolog lehet része a funkcionális edzésnek, azonban egyik sem határozza meg pontosan.

Ahogy Tanos Bálint (akitől a legtöbbet tanultam az edzőképzésen) írta a könyvében, a funkcionális edzés nem egy edzésrendszer, hanem sokkal inkább egy szemlélet, aminek két fő alapelve van: az egyik a sérülések esélyének csökkentése, a másik pedig a teljesítménynövelés. Egészen addig, amíg ezeknek az alapelveknek megfelelünk, bármi beleférhet ebbe a kategóriába. A funkcionális edzésben elsősorban nem az egyes izmok különálló edzése történik, hanem az úgynevezett alapvető emberi mozgásokat hajtjuk végre, melyek alapján beszélhetünk guggolásról, csípőextenzióról, húzásról (vízszintes & függőleges), nyomásról (vízszintes & függőleges), illetve törzserősítésről. Ezekről a mozgásmintákról bővebben külön posztokban fogok még írni. Tehát kimondható az, hogy a funkcionális edzésben a fő cél a komplex, több izomcsoportot egyszerre megdolgoztató mozgások végrehajtása, nem pedig az egyes izomcsoportok izolációs edzése.


A funkcionális edzéshez hozzátartozik még a rendszerben való gondolkodás és progressziók használata, illetve a periodizáció is. Minden egymásra épül és logikus sorrendben úgy van felépítve az edzésterv, hogy fejlődést eredményezzen. Ezek mérésének módja az edzésprogram előtti tesztelés, majd a program végén az újratesztelés.


Felhasznált irodalom:

Michael Boyle - Funkcionális edzés mesterfokon

Tanos Bálint - Edzés mindenkinek: a funkcionális út

84 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page